Thursday, December 8, 2022
spot_img
HomeKRYESORESindikata kërkon nga Kuvendi shkarkimin e Bordit të RTK

Sindikata kërkon nga Kuvendi shkarkimin e Bordit të RTK

SINDIKATA E PAVARUR E RTK-SË

KRYESIA E SINDIKATËS

Kërkesë Kuvendit: 

1.Të shkartkohet Bordi i RTK-së

2.Të formohet Komisioni Hetues Parlamentar

04 Nëntor 2020-Sindikata e Pavarur e RTK-së (SPRTK), bazuar në vendimet e jashtëlgjshme dhe tejet të dëmshme për RTK-në, Publikun dhe të punësuarit e saj kërkon nga deputetët e Kuvendit të Kosovës që urgjentisht t’i nisin procedurat për shkarkimin e Bordit të RTK-së.

 Në listën e mëposhtme janë vetëm disa prej vendimeve të dëmshne të Bordit të RTK-së:

1. Zgjedhja e drejtorit gjeneral të RTK-së pa votën e 2/3 të anëtarëve të Bordit ashtu siç parashihet në nenin 32 të ligjit të RTK-së.

2. Zgjedhja në pozitën e Drejtorit të RTK 2 e personit i cili duke qenë redaktor i portalit kosovo–online.com, ka shtyrë përpara axhenda të dëmshme për vendin, njëra prej tyre është ndarja e RTK 2 prej RTK, duke e cenuar kështu sigurinë shtetërore.

3. Zgjedhja në pozitën e zëvendës drejtorit gjeneral  të RTK-së e personit i cili në Zgjedhjet Parlamentare të vitit 2019, votuesit  i kishte quajtur prorus dhe antiperëndimorë.

4. Vetëm përgjatë këtij tetori janë realizuar pesëmbëdhjetë punësime të reja, megjithë gjendjen e vështirë financiare si pasojë e borxheve milionëshe të krijuara nga shpenzimet e pakontrolluara të cilat po e rrezikojnë çdo ditë stabilitetin e RTK-së.

Madje në kuadër të këtyre punësimeve janë pranuar punëtorë të rinj edhe në Radio Kosovë ku janë të punësuar rreth dyqind (200) persona.

5. Mos pagesa, për pesë muaj rresht e Trustit të të punësuarve, edhe pse paratë atyre iu ishin marrë nga pagat në fillim të çdo muaji. Ky veprim i tyre është bërë pa dijeninë e të punësuarve.

Si pasojë e kësaj papërgjegjësie, të punësuarit e RTK -së për këtë periudhë kohore janë dëmtuar financiarisht, pasi që Trusti Pensional, paratë e grumbulluara nga të punësuarit i investon kryesisht në tregje  ndërkombëtare dhe përfitimet e realizuara nga këto investime ua ndan të punësuarve kontributdhënës.

6. Veprimet diskriminuese ndaj të punësuarve gjatë shpërndarjes së ndihmave solidare.

Ndihmat solidare të cilat u jepen të punësuarve për rastet e vdekjeve, për më shumë se dy vjet janë shpërndarë në mënyrë selektive. 

7. Veprimet diskriminuese gjatë procesit të avancimeve. Një grup i të punësuarve rastin e kanë proceduar në gjykatë për trajtim.

SPRTK përveç shkarkimit të Bordit, kërkon nga Kuvendi i Republikës së Kosovës t’i nisë procedurat për formimin e Komisionit Hetues Parlamentar me qëllim të kuptimit të vërtetës rreth ligjshmërisë së kontratave pa mbulesë financiare, në vlera milionëshe, të cilat po e rrezikojnë seriozisht funksionimin e mëtutjeshëm të RTK-së.

SPRTK në misionin e saj do të vazhdojë të ketë  mbrojtjen e interesit të Trasmetuesit Publik dhe të punësuarve të saj, duke e denoncuar publikisht në organet përkatëse çdo veprimtari të kundërligjshme.

Ne presim nga të zgjedhurit e Popullit, që të reagojnë shpejt dhe të jenë efikas në trajtimin e kesaj çështjeje shumë të rëndësishme për Transmetuesin e vetën Publik në vend.

spot_img

Most Popular

Recent Comments