Wednesday, March 22, 2023
spot_img
HomeKRYESOREJavascript

Javascript

Pse keni nevojë për Skripte* për faqet e internetit?

  1. Përmbajtje më dinamike: përmbajtja e faqes në internet duhet të ndryshojë, p.sh. Në rastin e një motori kërkimi në Internet ose një kërkimi në një bazë të të dhënave të makinave, shfaqet një faqe që korrespondon me disa hyrje të përdoruesit.
  2. Përfaqësim i zgjeruar: mbase ju doni uebfaqen me elemente aktive si psh zgjoni një kontroll jetësor me çmimin aktual të aksionit të ofruesit ose një titull, ose ngjyra e përfaqësimit supozohet të jetë e vërtetë.
  3. Procesi i bashkëvepruesit: nëse është e nevojshme, faqja e internetit duhet të bëhet vetë aktive, në mënyrë që p.sh. Fotografitë ndryshojnë kur lëvizni treguesin e miut mbi to. Shpesh dikush do të dëshironte gjithashtu që hyrja e përdoruesit të kontrollohej menjëherë pa u dërguar të dhënat.

-Të gjitha këto kërkesa kërkojnë programe të gatshme që ekzekutohen ose në server (ofruesi i faqes) ose në klient (shfletuesi). Zakonisht këto janë programe të menaxhueshme që krijohen në një gjuhë të shkruar ose pak a shumë të komplikuar. Një gjuhë e shkruar veçanërisht e përhapur dhe e lehtë për të mësuar për klientin është Javascript.

Çfarë mund të bëjë JavaScript (dhe çfarë jo)?

JavaScript nuk është pjesë e gjuhës html, por gjuha e vet e shkrimit Kodues*. Gjuhët e shkrimit Kodues janë gjuhë programimi me të cilat mund të përpunohen detyra të vogla dhe të menaxhueshme ne webfaqen tuaj. JavaScript u krijua për të mbështetur faqet e internetit. Mund ta përdorni për të ndryshuar ngjyrat, për të hapur dritaret pop-up me informacion shtesë, për të krijuar shirita origjinalë navigimi dhe shumë më tepër. JavaScript u krijua për të zgjeruar opsionet e shfaqjes në shfletues. Skenari(shkrimi Kodues-Javascript) zakonisht ekzekutohet në klient dhe integrohet direkt në HTML ose ngarkohet si skedar teksti JavaScript.

P.Sh:

<html><head>

<script type=”text/javascript” >

alert(“hallo Dardamedia!”);

</script>

</haed>

<body></body>

</html>

Historia e JavaScript

Historia e Javascript është në të vërtetë historia e shfletuesit Navigator (nga Netscape) dhe Internet Explorer (nga Microsoft). Kur interneti u zbulua si një medium për faqet www jashtë shkencës dhe filloi marshimin e tij triumfal, navigatori u përhap shpejt. Disa herë, mbi 90% e përdoruesve e përdorën atë. Netscape prezantoi Skriptin e Navigator Tag në versionin 2.0, me të cilin skriptet mund të iniciohen në HTML. Versioni 1.0 i JavaScript u ndërtua për këtë qëllim (në fazën e zhvillimit JavaScript u quajt akoma Mocha dhe më vonë lifescript).

spot_img

Most Popular

Recent Comments