Wednesday, December 7, 2022
spot_img
HomeKRYESOREHTML-Faqja IME

HTML-Faqja IME

Faqja ime e parë

HTML
Çfarë është html?
HTML (anglisht: Hypertext Markup Language) është një gjuhë me të cilën mund të shkruani faqen tuaj.
Si çdo gjuhë, HTML ka gramatikën e vet. Kjo gramatikë quhet sintaksë.
Dhe fjalori i HTML është etiketat.

Mos u shqetëso, kjo ishte pothuajse e gjithë teoria. Më mirë të fillojmë me praktikën menjëherë.

Faqja jonë e parë HTML
Një skedar i thjeshtë HTML përbëhet nga vetëm disa rreshta të kodit burimor.

Këtu është kodi burim për një faqe HTML shumë të thjeshtë:
<html>
<head>
<title> Këtu është titulli i faqes kryesore </title>
</head>
<body>
Faqja ime e parë Këtu do të doja t’ju tregoja diçka për mua, miqtë e mi dhe hobet e mia.
</body>
</html>

Shikoni këtë shembull

Çfarë duhet të dimë?
Teksti burimor përmban si tekstin që duhet të shfaqet në faqen tonë dhe të gjithë informacionin se si duhet të shfaqet teksti. Ky informacion është etiketat.

Etiketat fillojnë me <dhe përfundojnë me>
Ka etiketa hapëse, p.sh. B. <html>
dhe etiketat mbyllëse, p.sh. B. </html>
Çdo ditë e hapjes ka një ditë mbylljeje.

Kuptimi i etiketave të përdorura:
<html> = fillimi i skedarit HTML
<head> = Fillimi i pjesës së kokës (Head) të skedarit HTML
<title> = Fillimi i titullit të skedarit HTML
</title> = Fundi i titullit të skedarit HTML
</head> = Fundi i kokës së skedarit HTML
<body> = Fillimi i trupit të skedarit HTML
</body> = Fundi i trupit të skedarit HTML
</html> = Fundi i skedarit HTML
Informacioni i dhënë në kokë është i rëndësishëm për motorët e kërkimit dhe shfletuesin. Titulli është përfshirë gjithashtu atje. Titulli shfaqet në shiritin e sipërm të kornizës së shfletuesit.

Gjithçka që duhet të shfaqet në faqen tuaj është shkruar në trup. Pra mbi të gjitha teksti dhe ndoshta fotografitë.

Ne po shkruajmë faqen tonë të parë HTML
Ne duhet të përdorim redaktorin e Windows për të krijuar kodin burimor. (mund të gjenden në: Start – Programet – Accessories – Editor)

Thjesht kopjoni kodin burimor më lart. Ju mund të ndryshoni titullin dhe përmbajtjen nëse dëshironi.

Isshtë më lehtë të kuptojmë shembujt tanë si më poshtë:
shënoni gjithçka me Ctrl + A,
kopjoni me Ctrl + C,
dhe ngjiteni atë në redaktuesin e Windows me Ctrl + V.

Ne ruajmë faqen tonë të parë HTML
Në redaktuesin e Windows-it shkoni te: Skedari – Ruaje si

Zgjidhni një dosje. Bestshtë më mirë nëse krijoni një dosje të re për udhëzuesin tonë. Ndoshta ju e quani këtë dosje html?
Jepni një emër skedarit tuaj, p.sh. index.html. Ju lutemi mos harroni përfundimin .html, përndryshe redaktori do ta ruajë skedarin si skedar .txt (skedar i thjeshtë teksti). Dhe përdorni vetëm shkronja (mundësisht vetëm të vogla) dhe numra për emrin e skedarit, pa hapësira, pa umlauts dhe pa karaktere speciale. Nëse dëshironi të përmirësoni lexueshmërinë e emrave të skedarëve, duhet të përdorni vetëm nënvizimin ose vizën.

Shembuj të emrave të skedarëve të lejuar:
dosja test1.html
testi im i parë-provë.html
testi im_ i parë_test.html
3-2-1.html

HTML ynë i parë HTML është gati. Ju keni ardhur shumë afër faqes tuaj personale.

Ne kontrollojmë rezultatin tonë
Ne hapim skedarin që sapo krijuam me shfletuesin tonë (p.sh. Internet Explorer). Në Internet Explorer shkoni te Skedari – Hapni dhe kërkoni skedarin tuaj index.html.
Shfletuesi tani duhet të shfaqë saktësisht tekstin që keni shkruar në tekstin burimor midis <body> dhe </body>.

Çfarë mësuam në këtë mësim?
Tani e dimë se çfarë është HTML dhe çfarë është kodi burimor, dhe si mund ta krijojmë dhe modifikojmë atë.
Ne gjithashtu mund të ruajmë dhe emërtojmë skedarët HTML dhe t’i shohim ato në shfletues për kontroll.


Faqja ime e parë
Kapitulli 2

Ngarko në server

Sigurisht, faqja HTML e krijuar në kapitullin e parë ende mungon pothuajse gjithçka që e bën një faqe reale. Edhe ajo duket e tmerrshme. Vetëm ki durim, kjo është e gjitha që do të vijë.
Por për shkak se jemi shumë kuriozë, ne ende duam ta paraqesim këtë vepër arti përpara botës në Internet.

Si hyn në internet faqja kryesore e thjeshtë e krijuar në Kapitullin 1

Domeni dhe hapësira në internet
Së pari ne kemi nevojë për një server. Serveri është një kompjuter që është i lidhur vazhdimisht me internet në mënyrë që faqja juaj kryesore të jetë gjithmonë e disponueshme. Por pa frikë. Ju mund ta merrni me qira këtë server për disa euro në muaj. Disa oferta janë edhe plotësisht falas. Termi teknik për marrjen me qira të serverit është “mbajtja në internet”.
Ju mund të gjeni një përzgjedhje të mirë të hostëve të internetit në Meine-erste-homepage.com

SHENIM I RENDESISHEM:
Zgjedhja e një host në internet dhe regjistrimi i serverit tuaj nuk është pjesë e këtij udhëzimi.
Ju mund të duhet të kërkoni ndihmë nga palët e treta për këtë.

Dhe si futet skedari im në server?
Opsioni 1: Ne instalojmë një program FTP
Ka programe të veçanta për të ngarkuar skedarët nga faqja jonë kryesore në server dhe për t’i ndryshuar ose fshirë ato nëse është e nevojshme.
Një program i tillë quhet program FTP. FTP qëndron për Protokolli i Transferimit të Skedarëve.

Një program i mirë, i thjeshtë dhe falas FTP është WS_FTP LE.
WS_FTP LE u ofrohet falas individëve privatë.
Shkarkoni WS_FTP LE këtu
Këtu është një udhëzues i mirë dhe i thjeshtë për instalimin dhe konfigurimin e WS_FTP
Udhëzimet përbëhen nga gjithsej 3 faqe. Dy faqet e para janë të rëndësishme për fillimin.
Një program tjetër FTP i rekomanduar është FileZilla.
Sidoqoftë, ndihma është në anglisht. Por ka disa udhëzime gjermane në ueb për t’ju filluar, p.sh. B. www.filezilla.de
Rekomanduar gjithashtu: Programi Total Commander FTP
Total Commander është program i ndarë dhe kushton 26 €
SHENIM I RENDESISHEM:
Instalimi dhe funksionimi i programit FTP nuk është pjesë e këtij udhëzuesi.
Ju gjithashtu mund të duhet të kërkoni ndihmë nga Mifmedia.com apo ndonje pale tjeter për të instaluar dhe mësuar programin.

Nëse e keni kapërcyer programin FTP pa pengesa, tani duhet të jeni në gjendje të ngarkoni në server faqen tonë HTML të krijuar në kapitullin e parë (indeksi i skedarit.html).

SHENIM I RENDESISHEM:
Ekzistojnë konventa në server se në cilin direktori duhet të ruani skedarët tuaj. Nëse nuk jeni i sigurt, pyesni hostin tuaj të internetit.

Opsioni 2: Pa instaluar një program FTP
Windows File Explorer bën të mundur:

Në Windows File Explorer (të mos ngatërrohet me Internet Explorer!) Klikoni në “Pamje – Shirita të veglave – Shiriti i Adresave” për të shfaqur një fushë të hyrjes së adresës.
Nëse fusha e hyrjes së adresës është e dukshme, ne mund të fusim ID-në e hyrjes për “serverin tonë” në formatin vijues:
ftp: // Emri i përdoruesit i FTP: FTP-Passwort@domeniim.com

Shënim:
Ju morët emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin tuaj FTP nga hosti juaj i internetit kur u regjistruat. Dhe zëvendësoni “Meine-domain.de” me emrin e domain-it që keni zgjedhur kur jeni regjistruar.

Pasi të shtypni Enter, lidhja me serverin tuaj do të vendoset.
Skedarët tani mund të zhvendosen ose kopjohen siç dihet nga Windows File Explorer.

Kështu që mund të kopjoni faqen tuaj HTML (skedarin index.html) nga disku juaj i ngurtë në server.

Dhe si e shihni faqen në internet tani?
Në shfletuesin tuaj (Internet Explorer) shkruani në rreshtin e adresës: www.meine-domain.de/index.html

Shënim:
Sigurisht, “my-domain.de” duhet të zëvendësohet nga emri i domenit që kemi regjistruar kur marrim me qira paketën tonë të pritjes në internet. Nëse keni zgjedhur një emër tjetër nga index.html për faqen tuaj HTML në kapitullin e parë, natyrisht duhet të zëvendësoni index.html me emrin e skedarit tuaj.

Shënimi 2:
index.html është një emër i veçantë skedari. Ky emër skedari zakonisht përdoret për faqen kryesore të një faqe në internet. Nëse serveri juaj është konfiguruar në përputhje me rrethanat, shfletuesi do të hapë këtë skedar edhe nëse nuk thirret në mënyrë të qartë. Kështu që vetëm me adresën www.meine-domain.de

Çfarë mësuam në këtë mësim?
Ne kemi instaluar një program FTP që përdoret për të ngarkuar skedarë në serverin tonë me qira.
Mësuam se mund ta përdorni edhe Windows File Explorer për ta bërë këtë.
Ne kemi ngarkuar faqen tonë të parë HTML në server dhe mund ta telefonojmë atë në Internet.


Faqja ime e parë
Kapitulli 3
Duhet të ketë strukturë
Phew! Programi FTP nuk ishte i lehtë. Por më në fund e bëmë. Por tani që faqja jonë është në internet, është koha që i kemi dhënë një pamje më të hijshme.

Duhet të ketë strukturë
Deri më tani faqja ka qenë plotësisht e pastrukturuar. Ne sapo e kemi shkruar përmbajtjen tonë midis <body> dhe </body>. Dhe në shfletues e gjithë kjo shfaqet plotësisht e paformatuar. Tani ne i sjellim përmbajtjet e faqes tonë në një strukturë logjike: tituj, paragrafë të tekstit dhe lista. HTML ofron etiketa të ndryshme për këtë:

<h1> = Fillimi i titullit të rendit të parë
</h1> = Fundi i titullit të rendit të parë
<h2> = Fillimi i titullit të rendit të dytë
</h2> = Fundi i titullit të rendit të 2-të
<p> = Fillimi i paragrafit të tekstit – HTML fut këtu një ndërprerje linje.
</p> = Fundi i paragrafit
<br /> = Ndërprerja e vijës brenda një paragrafi të tekstit
<ul> = lista e fillimit.
<li> = fillimi i artikullit individual të listës
</li> = fundi i artikullit individual të listës
</ul> = Fundi i listës
Shënim:
Një strukturë e hijshme përmes përdorimit të titujve kuptimplotë është elementi më i rëndësishëm i dizajnit të një faqe HTML. Përdorimi i saktë i titujve do ta bëjë më të lehtë për të gjithë vizitorët të gjejnë rrugën e tyre rreth faqes tuaj shpejt.

Shënimi 2:
Me <br /> ne njohëm një etiketë vetë mbyllëse për herë të parë, një etiketë që nuk ka pse të mbyllet me një etiketë përkatëse mbyllëse, por përkundrazi mbyllet vetë.

Të armatosur me këto etiketime, le të vendosim të strukturojmë faqen tonë.

Kodi burimor mund të duket kështu:

“-KODI SHEMBULL-

<html>
<head>
<title> Këtu është titulli i faqes kryesore </title>
</head>
<body>

<h1> Faqja kryesore ime e parë </h1>
<p> Unë do të doja ta ndaja këtë me të gjithë botën. </p>

<h2> Jeta ime </h2>
<p> Ky paragraf thotë shumë për jetën time. </p>

<h2> Shokët e mi </h2>
<p> Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet. </p>

<h2> Hobi </h2>
<ul>
<li> Ky është hobi im i parë në një listë të gjatë </li>
<li> Ky është hobi im i dytë në një listë të gjatë </li>
<li> … </li>
<li> … </li>
<li> Ky është hobi im i fundit në një listë të gjatë </li>
</ul>

</body>
</html>

Mbarimi”

Shikoni këtë shembull

Nëse tani shikojmë faqen tonë të strukturuar në shfletues, kjo bën një përshtypje krejt tjetër, të pastër. Dhe kjo, megjithëse akoma nuk e kemi prekur modelin. Shfletuesi e bën atë për ne. Dhe akoma më shumë: faqe të tilla të strukturuara pastër janë pa pengesa, kështu që ato gjithashtu mund të lexohen siç duhet me lexuesit e ekranit. Dhe madje edhe motorët e kërkimit si Google janë të lumtur për një strukturë të pastër dhe rendisin faqe të tilla më mirë.

Informacione të mëtejshme mbi strukturimin e tekstit në Selfhtml

Çfarë mësuam në këtë mësim?
Mësuam që teksti duhet të strukturohet në mënyrë korrekte në mënyrë që shfletuesit ta shfaqin atë siç duhet.
Ne mësuam etiketat më të rëndësishme për strukturimin e tekstit.

Në seancën tjetër
Deklarata e doktipit dhe titulli

spot_img

Most Popular

Recent Comments