Tuesday, December 6, 2022
spot_img
HomeKRYESOREFaqet e internetit

Faqet e internetit

Shkruan Shkelzen MYFTARI nga www.mifmedia.com

Si t’i Krijoni faqet e Internetit – (për fillestarë).

Bazat Elementare për tu shfaqur në internet.

Terma të rëndësishëm në internet!

Siç dihet, interneti është plot me terma dhe shkurtesa teknike aventureske. Këtu shpjegojmë ato më të rëndësishmet!!!

www(World Wide Web): Një shërbim në internet me të cilin faqet përgatiten duke përdorur multimedia dhe mund të arrihen në mënyrë të pavarur nga kompjuteri specifik dhe sistemi operativ.

Browser(Shfletuesi): Program me të cilin faqet nga www mund të shfaqen në kompjuterin tuaj.Përfaqësuesit më të njohur të kësaj specie softueri janë Google Chrome, Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Ecosia, Safari dhe shumë të tjerë.

HTML-Hypertext Markup Language(Gjuha e shënimit të hipertekstit): Faqet në www marrin pamjen e tyre përmes karaktereve të posaçëm të kontrollit, të quajtur gjithashtu “(TAG)etiketa” – “etiketa” të shumta(TAGS). Programet e shfletuesit e kuptojnë këtë karakter kontrolli të etiketave dhe formatojnë faqen HTML me ngjyra të përshtatshme, atribute të shkronjave dhe imazhe..

Domain(Domeni): Një domen është një pjesë koherente e sistemit hierarkik të emrit të domenit. Në procesin e alokimit të domenit, ai është një emër unik global dhe i qartë në një domain të nivelit të lartë që mund të zgjidhet lirisht sipas rregullave të caktuara.

Homepage(Faqja kryesore): Faqja kryesore e një oferte në www. Kjo është ajo ku vizitorët janë të mirëpritur dhe gjejnë referenca në informacione të tjera. Adresa e faqes kryesore shpesh shtypet në shkrimi, karta e biznesit dhe reklamat e ofruesit, për të arritur sa më shumë përdorues të internetit.

http://mifmedia.com

Site (faqe): Tërësia e të gjitha faqeve të një ofruesi shpesh referohet si një faqe ose faqe në internet. Faqja më e rëndësishme është faqja kryesore.

URL-Uniform Resource Locator(Lokator Uniform i Burimeve): Lokatori i Burimeve Uniforme është adresa globale unike e një faqe në Internet. Çdo faqe (dhe për këtë arsye çdo faqe kryesore) ka një URL të tillë.

Server(Serveri): Kompjuteri në të cilin ruhet informacioni i arritshëm në internet quhet server. Nëse faqet HTML do të ruhen, shpesh flitet për një server në internet. Ndonjëherë përdoret edhe termi host (Mikpritës).

Provider(Ofruesi): Një kompani që u ofron klientëve të saj shërbime në internet siç është aksesi në internet (zakonisht për një tarifë).

Faqet tuaja në Internet

Para se të filloni të krijoni faqen tuaj për internet, duhet të mendoni se çfarë informacioni dëshironi të ofroni dhe cilët mund të jenë klientët tuaj. Çdo punë që përgatitë mirë këtu është aq më tërheqëse dhe sa më shumë i rrumbullakosur duket rezultati për… – faqën e juaj në internet. Tri aspekte të rëndësishëm për realizimin e faqes në Internet : 1- Analiza e grupit tuaj të synuar, 2- Serveri i duhur për secilën faqe, 3- Regjistroni domenin tuaj.

Në mënyrë që të krijohet një faqe në internet, duhet të plotësohen kërkesat e mëposhtme:

HTML, CSS, Javascript dhe PHP si dhe Redaktues HTML(HTML EDITOR)

Rreth krijimit të HTML:  Në mënyrë që Rrjeti i gjerë botëror të integrohet në internet si një shërbim, ishte e nevojshme të gjesh mënyra të transmetimit të Anne që sistemet e shumta kompjuterike të ndryshme që janë të integruara në internet mund t’i përdorin në mënyrë të barabartë. Për një tekst të thjeshtë, kjo ishte e mundur pa relativisht asnjë problem, pasi dikush ishte përshtatur me një grup të përbashkët karakteresh, nëse grupi i karaktereve ASC II. Meqenëse duhet të shfaqen edhe formatime të tilla si ngjyra të theksuara, italike ose të ndryshme dhe madhësi të shkronjave (për të mos përmendur imazhe, tinguj dhe video), ishte e nevojshme të krijohej një standard për përfshirjen e këtij informacioni. Një format dokumenti i quajtur GML (Gjuha e Përgjithshme e Shënimit) është tashmë në përdorim në IBM. Pas disa zgjatjesh në fund të viteve 1970 nga instituti amerikan i standardeve ANSI, ISO 8879 u përcaktua për SGML (Gjuha standarde e përgjithshme e shënimit) në 1986. Kjo përfundimisht rezultoi në shkrirjen, gjuhën e shënimit të Hyper Text. Nën tekst kuptohet mundësia e degëzimit në një vend tjetër brenda ose jashtë një dokumenti nga të ashtuquajturat lidhje, të cilat mund të klikohen me miun, e ngjashme me atë se si përdoret gjerësisht në ndihmën e Windows.

Vetëm karakteret ASCII shfaqen në HTML. “<HTML>” ASCII KARAKTERET “</HTML>”

Në seancën e nesërme : Redaktues HTML(HTML EDITOR) i preferuar.

spot_img

Most Popular

Recent Comments