Tuesday, November 29, 2022
spot_img

CSS3

Sheets Style Cascading (për fletët e dizajnit të shkallëzuar; CSS për shkurt) është një gjuhë stilesh për dokumentet elektronike dhe, së bashku me HTML dhe JavaScript, një nga gjuhët thelbësore të Rrjetit MbarëBotëror. [1] [2] Isshtë një i ashtuquajtur “standard jetese” dhe vazhdimisht po zhvillohet më tej nga World Wide Web Consortium (W3C). CSS përdoret për të krijuar udhëzime të dizajnit që përdoren kryesisht së bashku me gjuhët e shënjimit HTML dhe XML (për shembull në SVG).

CSS u krijua për të ndarë kryesisht specifikimet e prezantimit nga përmbajtja. Nëse kjo ndarje kryhet në mënyrë të vazhdueshme, vetëm struktura e përmbajtjes së një dokumenti dhe kuptimi i pjesëve të tij përshkruhen në HTML ose XML, ndërsa me CSS prezantimi i përmbajtjes specifikohet veçmas, mundësisht në skedarë të veçantë CSS (p.sh. Layout, ngjyra dhe tipografia). Në fillim kishte vetëm udhëzime të thjeshta të shfaqjes, por module më komplekse u shtuan gjatë vitit. B. animacione dhe përfaqësime të ndryshme mund të përcaktohen për media të ndryshme dalëse.

Elementet e një dokumenti mund të identifikohen bazuar në vetitë e ndryshme. Përveç emrit të elementit (p.sh. a për të gjitha hiperlidhjet), ID-së së tyre dhe pozicionit të tyre brenda dokumentit (p.sh. të gjithë elementët e figurës brenda elementëve të lidhjes), kjo gjithashtu përfshin detaje të tilla si atributet (p.sh. të gjithë elementët e lidhjes href- Atributi i të cilave fillon me www.example.com) ose pozicioni në një grup elementesh (p.sh. çdo element tek në një listë). Udhëzimet CSS mund të përdoren për të përcaktuar specifikimet për shfaqjen për secilin grup të elementeve të tilla. Këto specifikime mund të bëhen në qendër, madje edhe në skedarë të veçantë, në mënyrë që ato të ripërdoren më lehtë për dokumentet e tjera. CSS gjithashtu përfshin një model të trashëgimisë së atributit markup që zvogëlon numrin e përkufizimeve të kërkuara.

Me CSS, përfaqësime të ndryshme mund të specifikohen për media të ndryshme dalëse (ekran, letër, projeksion, gjuhë). Kjo është e dobishme për p.sh. B. për të renditur adresat referuese të hiperlinkave kur shtypni dhe për të ofruar përfaqësime për pajisje të tilla si PDA dhe telefonat celularë që kanë shfaqje të vogël ose rezolucion të ulët të imazhit që janë mjaft të ngushta dhe jo shumë të larta për të mbetur të lexueshme në pajisje të tilla.

CSS është gjuha standarde e fletëve të stileve në Rrjetin MbarëBotëror. Elementet HTML të prezantuara më parë të zakonshme, të tilla si font ose qendra, konsiderohen “të vjetruara”, që do të thotë se ata duhet të hiqen nga standardi HTML në të ardhmen.  Për shembull, që nga HTML 4 (1997), këto janë konsideruar “të padëshirueshme” dhe me HTML5 si të amortizuar.  [Wikipedia]

Në Seancen a ardhëshme css3 ne Akcion.

spot_img

Most Popular

Recent Comments